ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ....

Първият Роженски събор се провежда през 1898 г. Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен“ е иновативно културно събитие, започнал като родова среща и развил се в следващото столетие като Национален фолклорен събор. Последният събор на Рожен се е провел през 2006 г. След 9-годишно прекъсване на 17, 18 и 19 юни 2015 г. роженските поляни отново ще станат арена за народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии.

 

На 6 септември 1975 г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите 38 години той е посетен от над 2 650 000 души.

 

Връх Снежанка е с височина 1926 м. Разположен е на 15 км от град Смолян. Върхът е висок 1926 м и е най-високият връх в района на курорта Пампорово и рида Букова планина. На върха е изградена едноименната телевизионна кула с височина 156 метра, която се намира на височина 2082 м.

 

В списъка на 100-те национални туристически обекта от Смолянска област са включени : Регионален исторически музей, Планетариум, връх Снежанка, пещера „Ухловица”, природна залежителност Чудните мостове, Етнографски ареален комплекс - Златоград, село Широка лъка, Триградското ждрело, Ягодинска пещера, Буйново ждрело, пещера Дяволското гърло.

 

В Родопа планина расте едно чудодейно цвете, което дарява с безсмъртие и здраве. Наричат го безсмъртниче или Орфеево цвете. То расте само тук – в Родопите, и не може да бъде намерено никъде другаде в света. Смята се, че е на около два милиона години и е преживяло последния ледников период. Учените са установили лечебни свойства на Орфеевото цвете,  както и факта, че може да остане жив повече от 30 месеца изсушен в хербарий, след което при овлажняване едва ли не възкръсва.

 

Старото име на град Смолян е Пашмакли. През 1934 г. града е преименуван. Имало е и други предложения за име на града - Красногор, Красенград, Каменград и дори Стъпалово. На 18 юни 1960 г.  с Указ № 227, на Президиума на Народното събрание се постановява трите селища Смолян, Райково и Устово да се обединят в един град с наименование – Смолян. Наричат го още  „триселищната броеница“ в сърцето на Родопите. От 2010 г., 18 юни се отбелязва като празник на обединения град Смолян.

 

 

В пyстинята Сахаpа на 18 февpуари 1979 г. е валял сняг.

Светлината (със своите 300 000 км/сек.) изминава Млечния път за 15 000 години;

Мравките не спят;

Вдишваме и издишваме 23 000 пъти на ден;

Средно за един човешки живот ( около 75 години) хората стоят прави близо 15 години, спят около 25 години и изминават пеша към 70 000 км.;

Медът е единствената храна, която не се разваля;

Животното с най-голям мозък в отношение с тялото е мpавката;

Общата дължина на косата, която пораства за целия живот на човек е 590 километра;

Не е здравословно да спите повече от 10 часа подред;

Юпитер е 1000 пъти по-голям от Земята; само петното му (което всъщност е някакъв ураган) е 3 пъти колкото нашата планета;

99 % от видовете същества живяли някога на Земята са измрели;

Светлината, излъчвана от Слънцето, достига до нашата планета за 8 мин.;

Около 70 пpоцента от живите същества на Земята са бактеpии;

В човешкото тяло има 206 кости;

Най-продаваната и най-крадената книга в света е Библията;

Слоновете са единствените животни, които не могат да скачат;

Очите ви са еднакво големи от деня на раждането, за разлика от носа и ушите, които не спират да растат;

България е единствената страна в Европа запазила името си до днес (7-21 век);


Даваме на Европа една от официалните й три азбуки - "Кирилицата";

Джон Атанасов дава на света едно от най-значимите изобретения създавани някога - "Компютъра";

България няма пленено знаме от създаването си досега;

Венера е единствената планета, която се върти по часовниковата стрелкал.

 


За връзка

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА СМОЛЯН ДЕТСКИ ОТДЕЛ

ж.к. Нов център
Културен комплекс
ул. "Дичо Петров" 7
гр. Смолян 4700


тел.: 0301/62524
вътрешен-26